úterý 26. listopadu 2013

Čertovský čokoládový dort s malinovým coulis - bez lepku

Bohaté čokoládové chuti nelze odolat! :) Díky malinovému coulis se výborně hodí k Halloweenským oslavám... :)

korpus:
85 g margarínu
265 g cukru
2 vejce
55 g kakaa
220 ml vody
70 g Jizerky
1/2 lžičky kypřícího prášku

čokoládový ganache:
200 g poctivé hořké čokolády
200 ml smetany
(příp. 1 lžíce cukru)

malinové coulis:
300 g malin
pár kapek citronové šťávy
3 lžíce moučkového cukru

Margarín utřeme s cukrem, přimícháme jemně prošlehaná vajíčka, zvlášť si promícháme kakao s vodou a přidáme k základní směsi. Smícháme mouky a kypřící prášek a jemně přimícháváme do směsi, dokud nevznikne jemné těsto. To rovnoměrně vpravíme do formy (o průměru 20 cm) vyložené pečícím papírem a pečeme při 150 °C asi 45 min. Po upečení necháme dort asi 5 minut vychladnout, vyklopíme ho na mřížku a prořezáváme až po úplném vychladnutí.
Čokoládu rozehřejeme ve smetaně nad párou a necháme zchladnout, ne však do ztuhnutí. Čokoládovým ganache promažeme dort a část si necháme na potření povrchu a stěn. Dort případně dozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Malinové coulis připravíme svařením malin s cukrem a citronovou šťávou. Omáčku důkladně propasírujeme a podáváme jí k dortu :)

Žádné komentáře:

Okomentovat