265 g Jizerky
6 g kypřícího prášku (1/2 sáčku)
3 vejce
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
60 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
80 g madlí - nahrubo nasekaných
strouhaná kůra z 1 citronu
20 g kandované pomerančové kůry
40 g kandovaných třešní
80 g rozinek
80 g zlatých rozinek
150 g marcipánu
2 lžičky mixed spice
1 lžička skořice
moučkový cukr na posypání
Smícháme Jizerku, kypřící prášek, jemně prošlehaná vejce, smetanu a cukr. Máslo necháme rozpustit. Do těsta ho přidáme pouze 2 lžíce, zbytek si necháme na krustičku. Do těsta přimícháme koření, sušené a kandované ovoce, mandle, kůru, extrakt a nakrájený marcipán. Na pomoučněnou plochu těsto vyklopíme, vytvoříme bochníček a z něj placku o průměru cca 20 cm. Z obou stran zavineme, aby vznikla vlna. Štólu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct při 180 °C 45 minut. Po upečení štólu potřeme zbylým máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem :)
Žádné komentáře:
Okomentovat